IMG_4749 (Large)

Vijvers

Een vijver kan uw tuin iets extra’s geven, meer dan dat zelfs, een goed gekozen vijver kan uw tuin en uw huis verbinden; bijvoorbeeld een strakke rechthoekige vijver kan de tuin echt bij uw moderne huis betrekken, huis en tuin bij elkaar laten komen.

Bij het kiezen van een vijver zijn type en vorm van de vijver belangrijk.

Er zijn een aantal mogelijkheden om invulling te geven aan uw vijver:

  • De plantenvijver, hierbij ligt de nadruk op de beplanting. Zuurstofplanten, moerasplanten en oeverplanten zijn de belangrijkste planten in deze vijver. Voor dit type vijver zijn een kleine pomp en een eenvoudige filterinstallatie voldoende om de vijver te laten functioneren. Door een uitgebalanceerde keuze te maken in de toe te passen beplanting kunt u het gehele jaar door van een kleurige vijver genieten.
  • De visvijver, bij deze vijver ligt de nadruk op de vissen. Uiteraard zullen er ook planten in deze vijver zitten, vaak zitten deze in aparte ‘plantenmanden’. De visvijver vervuilt een stuk sneller dan de plantenvijver, er zal daarom een krachtige filterinstallatie nodig zijn. Belangrijk bij dit type vijver is dat er een biologisch evenwicht gevonden moeten worden tussen de beplanting en de vissen.
  • De zwemvijver; een andere mogelijkheid is de aanleg van een zwemvijver. Wilt u meer informatie over zwemvijvers? Ga dan naar de aparte pagina voor de aanleg van zwemvijvers.