Bomen snoeien

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de snoeiwerkzaamheden (gedeeltelijk) zelf uit te voeren. Een jonge boom wordt gesnoeid om zijn uiteindelijke vorm te bepalen. Al op de boomkwekerij wordt bij een jonge boom bepaald wat de gewenste takvrije stamhoogte is en hoe de kroon eruit moet gaan zien als de boom volwassen is. Aan de hand hiervan wordt de boom in vorm gesnoeid.
Bij volwassen bomen is onderhoud de voornaamste reden om te snoeien. Dode of gevaarlijke takken worden weggesnoeid zodat de gezonde takken de ruimte hebben.

Hieronder volgen een aantal aandachtspunten mocht u zelf de snoeischaar ter hand willen nemen:

  • Voor u gaat snoeien moet u goed weten wat u wilt, welke vorm u wenst. Zoek van te voren uit wat de eigenschappen van de boom zijn en waar u rekening mee moet houden.
  • Bij het snoeien moet u proberen de ‘wonden’ die ontstaan zo klein mogelijk te houden. Grote ‘snoeiwonden’ kunt u behandelen. Zorg altijd voor goed en scherp gereedschap, het werkt niet alleen prettiger maar een scherpe zaag maakt ook een ‘mooiere wond’ dan een botte zaag.
  • Als het vriest kunt u beter niet snoeien, voor de meeste bomen is februari de beste tijd om te snoeien maar er zijn uitzonderingen, zoek dit eerst goed uit!